Weni

[spb_single_image image=“1476″ image_size=“full“ frame=“noframe“ full_width=“no“ lightbox=“no“ link_target=“_self“ width=“1/1″ el_position=“first last“] [spb_text_block pb_margin_bottom=“no“ pb_border_bottom=“no“ width=“1/1″ el_position=“first last“]

 

Weni a.k.a košický vraňar a.k.a večný študent. Toto meno vzniklo vďaka graffiti, fenoménu, ktorému sa tento chalan začal venovať, ktoré začal robiť, ktoré začal žiť.

Košice znamenajú pre tohto mladého umelca dosť veľa, ale oveľa viac preňho znamená sídlisko, na ktorom vyrastal a ešte aj stále žije. Táto skutočnosť ho ovplyvnila a ovplyvňuje vo všetkých sférach života. Ako sám hovorí: “Graffiti som začal vnímať už v období prvej generácie košických writerov, kedy prišlo niečo čo zasahovalo do verejného priestoru a tým mu dávalo aj novú podobu.”

V tomto čase ukončil základnú umeleckú školu. Vždy ho zaujímali veci, ktoré boli netradičné, nové a vymykali sa zo všedného stereotypu. Zlomovým rokom sa stal teda rok 97-98, kedy tomu celému prepadol. Prešiel si vývojom ako každý. Na začiatku to boli samé tagy, stickery, prvé bombingy. Postupom času to prešlo na trochu vyššiu úroveň. Dlhé obdobie sa venoval písmenam, maľoval svoje meno (pseudonym), budoval si nejaké postavenie na scéne, medzi ľuďmi. Od roku 2009 sa začal venovať maľovaniu charakterov, ľudských tvári, zvierat…niečomu čomu sa približuje photorealistic.

Jeho tvorbu ovplyvňuje viacero writerov, ale najbližšie sú mu jeho Crew-mani a dvojica Suck a Dior, najmä po osobnej stránke a prístupu k veciam a k životu. V rámci graffiti sa mu páči nemecká scéna /MaClaim, Smash 137, Does, Mad C../, potom napríklad Pose z USA a Askew z Austrálie, ale aj mnoho iných, nielen writerov, ktorých tvorbu sleduje. Veľmi inšpiratívne vníma aj tattoo artists, hlavne španielských.

Zúčastnil sa rôznych natačaní pre TV, reklamy, podujatí, na ktorých vystupoval ako artist. Taktiež sa zúčastnil celosvetového projektu Secret Wars – súbojov ilustrátorov, kde v prvom ročníku Slovenskej ligy, sa zatiaľ prebojoval medzi 8 najlepších a bojuje ďalej. Popritom je členom teamu Street Art Communication, ktorého prioritným cieľom je každoročné organizovanie medzinárodného festivalu graffiti a streetartu v Košiciach a rôznych iných graffiti a streetartových eventov počas roka.

Okrem toho sa venuje aj počítačovej grafike, fotografovaniu, v blízkej dobe sa chce začať venovať aj tetovaniu. Týmto všetkým sa vlastne aj živí. Popri tom všetkom študuje architektúru na fakulte umení v Košiciach.

     Galéria

 

 

 

 

 

[/spb_text_block] [posts_carousel title=“Ďalší členovia tímu“ item_count=“10″ category=“tim“ show_title=“yes“ show_excerpt=“no“ show_details=“no“ excerpt_length=“10″ width=“1/1″ el_position=“first last“]